وردپرس چیست؟

وردپرس چیست و چرا من وردپرس را انتخاب کردم؟

زمانی که تصمیم می گیرید اقدام به طراحی سایت کنید، با اسم ها و عناوین مختلفی آشنا می شوید که یکی از پرکاربردترین و معرف ترین آن ها وردپرس است. در این مقاله قصد دارم به معنی وردپرس از دیدگاه خودم به همراه دلایل انتخاب این سیستم مدیریت محتوا صحبت کنم، در ادامه با من همراه باشید.

طراحی سایت را چگونه شروع کنیم؟

قبل از اینکه به مفهوم کلیدی وردپرس چیست بپردازم، می خواهم کمی در مورد فرآیند طراحی سایت صحبت کنم و پس از آن با دلایل مختلف انتخاب وردپرس شما را آشنا سازم.

برای طراحی سایت روش های مختلفی پیش روی شما قرار دارد، شما چه بخواهید خودتان با یادگیری طراحی سایت، سایتتان را طراحی کنید و چه بخواهید به یک متخصص این فرآیند را بسپارید؛ از دو روش کلی زیر می توانید سایتتان را طراحی کنید:

  • استفاده از سیستم های مدیریت محتوا (CMS)
  • طراحی اختصاصی و برنامه نویسی

هر دو روش مزیت ها و معایب خود را دارند که انتخاب هر کدام از آن ها به اهداف شما و تا اندازه زیادی به میزان بودجه مورد نظر شما وابسته است.

کدام روش را انتخاب کنیم؟

اگر در ابتدای فرآیند راه اندازی سایت خود هستید و نمی دانید کدام یک از روش های بالا را برای راه اندازی و طراحی سایتتان انتخاب کنید، من به شما پیشنهاد می کنم که به جای برنامه نویسی و طراحی اختصاصی، از سیستم های مدیریت محتوا کمک بگیرید.

سیستم های مدیریت محتوا به شما کمک می کنند در زمان کمتر و با هزینه ای بسیار کمتر نسبت به برنامه نویسی سایت خود را راه اندازی کنید و در این زمان که سرعت و پیشی گرفتن از رقبا بسیار مهم است، با انتخاب سیستم های مدیریت محتوا می توانید سریع تر وارد دنیای اینترنت شوید.

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم های مدیریت محتوا یا CMS ها (Content Management System) یک سیستم نرم افزاری مدیریت محتوای وب هستند که به شما کمک می کنند محتوای سایتتان (فیلم، عکس، متن و …) را مدیریت کنید.

با کمک سیستم های مدیریت محتوا بدون نیاز به دانش برنامه نویسی می توانید از صفر تا صد یک وب سایت را طراحی و مدیریت کنید.

سیستم های مدیریت محتوا

سیستم های مدیریت محتوای مختلفی وجود دارند اعم از وردپرس، مجنتو، دروپال، جوملا و … که معروف ترین و محبوب ترین آن ها وردپرس است.

وردپرس چیست؟

اکنون که با مفهوم سیستم مدیریت محتوا آشنا شدید، بهتر می توان معنی وردپرس را توضیح داد، اما قبل از آن کمی در مورد تاریخچه این سیستم مدیریت محتوا بدانید.

تاریخچه وردپرس

مت مولنوگ پایه‌گذار وردپرس است و اولین سیستمی که برای وبلاگ‌نویسی از آن استفاده کرد، سیستم b2/cafelog بود.

او برای نخستین بار برای انتشار عکس هایی که در سفر به واشینگتن گرفته بود از این سیستم استفاده کرد. همین تجربه باعث شد که به این فکر بیفتد که خود، برای وبلاگ‌نویسی نرم افزاری به روز و سازگار با استانداردهای وب که نیازهایش را برآورده کند، بنویسد، وردپرس در ادامه راه پروژه موفق b۲ در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت.

این سیستم مدیریت محتوا اکنون همانطور که پیش از این نیز توضیح دادم، یکی از معروف ترین و محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوای دنیای وب است.

در سال ۲۰۲۰ و همانطور که در آمار تصویر بالا مشاهده می کنید، بیش از ۳۹ درصد از کل وب سایت های دنیای وب از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کرده اند و از بین کسانی که از سیستم های مدیریت محتوا استفاده کرده اند، بیش از ۶۴ درصد وردپرس را انتخاب کرده اند.
اما ویژگی های کلیدی وردپرس چیست که توانسته این همه محبوبیت را به دست بیاورد؟

مت مولنوگ
تاریخچه وردپرس و بنیانگذار آن

ویژگی های کلیدی وردپرس

اکنون که با ماهیت اصلی وردپرس آشنا شدید، در ادامه می خواهم در مورد ویژگی های کلیدی وردپرس که سبب محبوبیت این سیستم مدیریت محتوا شده است صحبت کنم.

نصب وردپرس به زبان مادری شما

می توان گفت یکی از کلیدی ترین ویژگی های وردپرس که سبب محبوبیت و معروف بودن این سیستم مدیریت محتوا شده است، ترجمه این سیستم به بیش از ۸۰ زبان زنده دنیا است.

زبان های مختلف در وردپرس
در هر جای دنیا که زندگی می کنید و با هر زبانی که صحبت می کنید، می توانید سایت خود را با زبان مادری خود مدیریت کنید بدون اینکه نیاز داشته باشید زبان دیگری را یاد بگیرید.

توسعه پذیری وردپرس

در مبحث وردپرس چیست این نکته از قلم افتاد که این سیستم مدیریت محتوا دارای پوسته ها و افزونه های رایگان بیشماری در مخزن وردپرس است که می توانید هم برای طراحی زیباتر و هم برای افزودن ویژگی های جدید به وب سایتتان از آن ها کمک بگیرید.

پوسته یا قالب چیست؟

پوسته یا قالب همان طرح اصلی وب سایت شما است، چیزی که شما و مخاطبانتان می توانید مشاهده کنید.
هر پوسته ویژگی های مخصوص به خود را دارد که با کمک آن ها می توانید طراحی خود را بهبود دهید.

افزونه یا پلاگین چیست؟

افزونه ها یا پلاگین ها همانطور که از نام آن ها مشخص است، ویژگی های جدیدی را به وب سایت شما اضافه می کنند.

برای مثال برای افزودن قابلیت فروشگاهی به یک وب سایت وردپرسی می توانید از افزونه ووکامرس استفاده کنید.

با کمک بیش از ۸ هزار قالب وردپرسی رایگان و بیش از ۵۸ هزار افزونه وردپرسی رایگان می توانید وب سایت خود را توسعه دهید و به زبان ساده تر می توانید هر نوع وب سایتی را با کمک وردپرس راه اندازی کنید.

رابط کاربری عالی

یکی دیگر از ویژگی های کلیدی وردپرس، کاربرپسند بودن آن است. شما پس از نصب وردپرس به راحتی می توانید به بخش های مختلف آن دسترسی داشته باشید و به راحتی می توانید با محیط این سیستم مدیریت محتوا اُخت شوید.

سئو فرندلی بودن

سئو مخفف سه عبارت کلیدی Search Engine Optimization (SEO) به معنی بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو می باشد.

سئو فرندلی بودن
حتما برای شما در دومین مرحله پس از راه اندازی سایت، ورود مخاطبان و کاربران مختف به وب سایتتان در اهمیت قرار دارد. یکی از مهم ترین راه های ورود کاربران، از طریق جستجو می باشد.

پس وب سایت شما در نهایت باید برای موتورهای جستجو نیز بهینه باشد. وردپرس یکی از سیستم های مدیریت محتوایی است که با قوانین بزرگترین موتور جستجو یعنی گوگل کاملا همخوانی دارد و به شما کمک می کند سریع تر به جایگاه دلخواه خود در موتورهای جستجو دست پیدا کنید.

تولید محتوای راحت تر با وردپرس

همانطور که در ابتدا و در تاریخچه وردپرس توضیح دادم، وردپرس در ابتدا برای راه اندازی وبلاگ ایجاد شده بود و به مرور توسعه پیدا کرده و به این سیستم مدیریت محتوای قدرتمندی که اکنون وجود دارد تبدیل شده است.

به همین دلیل است که در وردپرس ابزارهای بسیار زیادی برای تولید محتوای بهتر و با کیفیت تر برای شما در نظر گرفته شده است.

ویرایشگر گوتنبرگ با قابلیت های بسیار زیادی که به شما امکان استفاده از المان های مختلف در هنگام تولید محتوا را می دهد، همچنین امکان آپلود انواع مختلف محتوا از جمله عکس، ویدیو و صوت نیز برای شما فراهم خواهد بود.

پس با کمک وردپرس می توانید محتواهای خود را با کیفیت تر و با سرعت بیشتری تولید کنید.

همچنین افزونه های بی نظیری مانند Yoast SEO وجود دارند که به شما در آنالیز محتواهای تولید شده کمک بسیاری می کنند.

متن باز بودن وردپرس

یکی دیگر از دلایل محبوبیت وردپرس، متن باز بودن این سیستم مدیریت محتوا می باشد.

سیستم های متن باز کدهای خود را در اختیار تمام افراد قرار می دهند، برنامه نویسان از سراسر دنیا به این کدها دسترسی دارند و می توانند این کدها را ویرایش کنند و سیستم مدیریت محتوای اختصاصی تری را برای خود ایجاد کنند.

وجود تعداد زیاد افزودنی های رایگان نیز به دلیل همین متن باز بودن وردپرس است، اما از آنجایی که افزونه ها و قالب ها برای قرارگرفتن در مخزن وردپرس از فیلترهای مشخصی عبور می کنند، پس جای نگرانی برای نصب و استفاده نخواهد بود.

با وجود متن باز بودن وردپرس، چنانچه باگ یا مشکلی درون این سیستم به وجود بیاید سریع تر پیدا شده و سریع تر نیز رفع می گردد.

امنیت وردپرس

از آنجایی که وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا است، توجه هکرهای زیادی را نیز به خود جلب می کند و این دلیلی است که بسیاری از افراد گمان می کنند وردپرس امن نیست.

اهمیت موضوع امنیت در سیستم های مدیریت محتوا
در بین سیستم های مدیریت محتوا، وردپرس امن تراست و مساله امنیت وردپرس تنها برای دارندگان و استفاده کنندگان از این سیستم نمی باشد و مدیران اصلی وردپرس نیز همیشه در تلاشند تا امنیت این سیستم را بهبود دهند.

در ابتدای راه اندازی سایت بسیاری افراد هزینه نمی کنند و از هاست هایی با امنیت و قدرت پایین استفاده می کنند که این خود یکی از دلایل هک شدن سایت ها به شمار می آید.

این نکته را فراموش نکنید که امنیت یک مساله کاملا نسبی است و هیچ گاه صد در صد نیست.

از آنجایی که وردپرس با کمک برنامه نویسان سراسر دنیا همواره در حال توسعه و بهبود امنیت است و همواره نسخه های جدیدتری با رفع مشکلات ارائه می شوند، می توان به آن اطمینان کرد اما نکات بسیار کوچک و در ظاهر بی اهمیتی وجود دارند که با رعایت نکردن آن ها امنیت سایت خود را کاهش می دهید.

  • نام کاربری خود را هرگز نام های ساده و یا نام های پرکاربرد مانند admin قرار ندهید.
  • از رمزهای عبور سست و ساده استفاده نکنید.
  • همیشه و به طور منظم از وب سایت خود فایل پشتیبان تهیه نمایید.
  • هیچ گاه و هرگز از افزونه ها و قالب های نال شده استفاده نکنید و بدانید تنها منبع رایگان افزونه و قالب های وردپرسی مخزن وردپرس است.

اثبات شده در بین سایت های معتبر

همونطور که گفتم بیش از ۳۹ درصد کل وب سایت های دنیای اینترنت وردپرس را انتخاب کرده اند؛ اما در این بین سایت های معروفی مانند AngryBirds، Google Ventures ، سایت کوکاکولا و … وجود دارند که این موضوعی اثباتی بر قدرت این سیستم مدیریت محتوا می باشد.

نصب آسان و راحت

به گفته سازندگان وردپرس، یک فرد مبتدی می تواند وردپرس را در کمتر از ۵ دقیقه نصب و راه اندازی کند.

همانطور که قبلا نیز گفتم، با کمک این سیستم مدیریت محتوا بدون دانش برنامه نویسی می توانید وب سایت خود را راه اندازی و چه چیزی بهتر از یک مرحله آسان و کوتاه برای راه اندازی سایت شما می تواند باشد؟

راه اندازی وردپرس بسیار آسان است و چه برای افراد مبتدی و چه برای برنامه نویسان حرفه ای در دسترس قرار دارد تا هر فردی بتواند در کمترین زمان ممکن و با کمترین هزینه ممکن وب سایت دلخواه خود را راه اندازی نماید.

استفاده آسان و بدون دردسر

استفاده از ودپرس نیز بسیار آسان و بدون دردسر خواهد بود؛ همانطور که گفتم این سیستم مدیریت محتوا به زبان مادری شما در دسترس قرار دارد، پنل مدیریت این سیستم به گونه ای طراحی شده که تمام بخش ها به راحتی در دسترس قرار دارند و شما برای ایجاد تغییرات در سایتتان نیاز به برنامه نویسی نخواهید داشت.

علاوه بر این منابع رایگان بسیاری هم در زمینه افزونه ها و پوسته ها و هم در زمینه آموزش وردپرس وجود دارند که با کمک آن ها می توانید به راحتی خودتان وب سایتتان را مدیریت کنید.

به روزرسانی مداوم و قابلیت بکاپ گیری

در بخش امنیت توضیح دادم که یکی از دلایل امن بودن وردپرس به روزرسانی های مداوم آن است، می توان گفت یکی از دلایل انتخاب وردپرس نیز همین به روزرسانی ها است.

با هر بار به روزرسانی مشکلات احتمالی وردپرس، باگ های امنیتی کشف شده و اشکلات در افزودنی ها رفع می شوند و مهم تر از همه ویژگی های جدید با قابلیت های بیشتری به وردپرس اضافه می شوند.

برای مثال با ارائه نسخه ۵ وردپرس، می توان گفت این سیستم مدیریت محتوا دگرگون شد و با ویرایشگر جدید گوتنبرگ قابلیت های بی شماری برای ویرایش محتواهای تولید شده در اختیار افراد قرار گرفت.

با هر به روزرسانی جدید وردپرس نیز ویژگی های جدیدتری به این ویرایشگر جدید اضافه می شود و حتی گمان می رود در آینده گوتنبرگ جایگزین صفحه سازها شود.

اما قابلیت مهم دیگری که به آن اشاره کردم قابلیت بکاپ گیری در وردپرس است. در این سیستم مدیریت محتوا می توانید با کمک افزودنی های مختلف یک سیستم پشتیبان گیری منظم را نیز به وب سایتتان اضافه کنید و این را بدانید که یکی از مهم ترین کارهایی که پس از راه اندازی وب سایتتان باید انجام دهید، ایجاد همین سیستم بکاپ گیری منظم می باشد.

آمارگیری و آنالیز وب سایت

یکی از موارد کلیدی برای رشد وب سایت شما، داشتن آمار وب سایتتان است؛ به این معنی که بدانید مخاطبان شما از چه صفحاتی بیشترین بازدید را داشته اند، به چه مطالبی بیشترین علاقه را نشان می دهند و چه تعداد کاربر ثابت یا متغیر دارید.

آنالیز و بهبود وب سایت
با کمک این اطلاعات می توانید برای بهبود سایتتان و رشد آن بهتر برنامه ریزی کنید و با سرعت بیشتری رو به جلو حرکت کنید.

یکی از ابزارهای عالی و مهم برای تحلیل سایت ها گوگل آنالیتیکس می باشد، این ابزار کاملا رایگان است و خوبی آن این است که در وردپرس نیز افزونه رایگان گوگل آنالیتیکس به آنالیز وب سایت شما توسط این ابزار رایگان گوگل کمک خواهد کرد.

سرعت در وردپرس

پیش از این توضیح دادم که از آنجایی که با کمک وردپرس می توانید در سریع ترین زمان ممکن وب سایت خود را راه اندازی و در دنیای امروزی سرعت یکی از فاکتورهای مهم برای پیروزی بر رقبا است، وردپرس یک انتخاب ایده آل به شمار می آید.

اما همانطور که سرعت ایجاد وب سایت مهم است، سرعت لود وب سایت نیز یکی از فاکتورهای مهم و اساسی به شمار می آید.

اهمیت سرعت وب سایت ها
کاربران بیش از ۶ ثانیه برای لود وب سایت شما انتظار نمی کشند و اگر سایتتان دیرتر از این مدت زمان لود شود، مخاطبان خود را از دست خواهید داد.

از طرفی برای موتورهای جستجو مانند گوگل نیز سرعت وب سایت یک فاکتور مهم و اساسی به شمار می رود، پس با سرعت پایین هم مخاطبان خود را از دست می دهید و هم رتبه های خود در نتایج جستجوی گوگل را از دست خواهید داد.

در وردپرس ابزارهای مختلفی برای بهبود سرعت سایت وجود دارند؛ همچنین برای اطمینان از سرعت خوب سایت های وردپرسی، می توانید سرعت سایت هایی را که با کمک وردپرس راه اندازی شده اند با سایت های دیگر مقایسه کنید و تفاوت کاملا مشهود را مشاهده نمایید.

واکنش گرا بودن

امروزه اغلب کاربران با کمک تلفن های هوشمند خود به اینترنت متصل شده و با کمک همین تلفن ها وارد وب سایت ها می شوند؛ پس یکی از موارد مهم در طراحی هر وب سایت رعایت واکنش گرایی وب سایت می باشد.

واکنش گرا بودن یا ریسپانسیو بودن به این معنی است که وب سایت شما به گونه ای طراحی شده باشد که در تمام نمایشگرها با اندازه های مختلف به درستی نمایش داده شود.

مفهوم واکنشگرا بودن سایت ها
در وردپرس تمامی قالب ها، چه قالب های رایگان و چه قالب های تجاری به صورت واکنش گرا طراحی شده اند، علاوه بر این افزونه هایی مانند المنتور و ویژوال کامپوزر که برای طراحی صفحات از آن ها استفاده می شود، قابلیت سفارشی سازی و طراحی برای نمایش در اندازه های مختلف را دارند.

پس با انتخاب وردپرس می توانید یک وب سایت واکنش گرا داشته باشید که در تمامی دستگاه های متصل به اینترنت به خوبی نمایش داده می شود.

مدیریت کاربران

ممکن است به عنوان مدیر یک سایت نیاز داشته باشید که چندین کاربر برای کمک به مدیریت بخش های مختلف سایت را در کنارتان داشته باشید، اما آیا این امکان وجود دارد که این کاربران تنها به بخش های مربوط به خود دسترسی داشته باشند؟

پاسخ این سوال بله است و در وردپرس می توانید کاربران مختلف با دسترسی های مختلف ایجاد کنید و هر کدام بسته به وظایف خود به تنها بخش های مربوط به خود دسترسی داشته باشند.

چرا من وردپرس را انتخاب کردم؟

اگر به صفحه درباره من سر زده باشید کمی در مورد سرگذشت من و رسیدن من به سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیز اطلاع دارید.

از آنجایی که سرعت در وردپرس بیشتر است، قابلیت توسعه پذیری بسیار بالایی دارد، یک سیستم مدیریت محتوای تک وجهی نیست و می تواند تمام بخش ها و نیازها را پوشش دهد و در نهایت از همه مهم تر اینکه فرآیند بهبود سئو در این سیستم بسیار سریع تر می تواند رخ دهد، من نیز این سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کردم.

هزینه ساخت سایت با وردپرس

اکنون که با ویژگی های کلیدی وردپرس آشنا شدید، احتمالا یک سوال کلیدی ذهن شما را مشغول کرده و آن هزینه راه اندازی سایت با وردپرس است.
برای راه اندازی سایت با وردپرس در اولین مرحله شما به یک هاست و دامنه نیاز خواهید داشت.

هاست چیست؟

مانند یک کامپیوتر خانگی که برای ذخیره و نمایش اطلاعات از آن استفاده می کنید، برای ذخیره و نمایش اطلاعات وب سایت نیز به یک ابرکامپیوتر که به آن هاست می گویند نیاز دارید.

هاست ها توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات هاستینگ ارائه می شوند و جزئیات آن با توجه به نیاز شما کاملا قابل تغییر و سفارشی سازی هست.
برای راه اندازی وب سایت به کمک سیستم مدیریت محتوا شما به یک هاست لینوکس یا هاست وردپرسی با حداقل حجم یک گیگابایت نیاز خواهید داشت.

دامنه چیست؟

نام دامنه در واقع آدرس و نشانی شما در دنیای وب می باشد؛ همانطور که مغازه و یا دفتر شما در دنیای واقعی دارای یک آدرس است، در دنیای اینترنت نیز وبگاه شما باید دارای یک آدرس باشد که این آدرس توسط نام دامنه مشخص می شود.

نام های دامنه با پسوندهای مختلفی ارائه می شوند و شما با توجه به شاخه کاری و ناحیه زندگی خود می توانید از پسوندهای مختلفی استفاده کنید ولی هیچ اجباری برای استفاده از یک پسوند خاص وجود ندارد.

پس از خرید هاست و دامنه دو راه برای راه اندازی سایت با وردپرس پیش روی شما قرار دارد:

  • برون سپاری به یک طراح سایت وردپرس
  • یادگیری وردپرس و طراحی سایت با کمک این سیستم مدیریت محتوا

اگر از روش اول اقدام به راه اندازی سایت خود کنید، بسته به طراحی که انتخاب می کنید و تجربه کاری طراح هزینه شما و همچنین کیفیت کاری شما متفاوت خواهد بود.

اما اگر زمان آن را دارید که خودتان در فرصت مناسب با این سیستم مدیریت محتوا آشنا شوید و کار کردن با آن را یاد بگیرید، پیشنهاد من یادگیری وردپرس است، چرا که در نهایت به عنوان مدیر وب سایت باید نحوه کار کردن با این سیستم را آموزش ببینید.

فیسبوک
توییتر
لینکدین
پینترست
Picture of عاطفه نوربخش

عاطفه نوربخش

عاطفه نوربخش هستم؛ با ۶ سال سابقه فریلنسری، حاصل تجربه های خودم در حوزه تخصصی وردپرس را برایتان می نویسم و تلاش میکنم به شما کمک کنم تا با سیستم مدیریت محتوای وردپرس، سایت وردپرسی ای زیبا و حرفه ای داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های
مشابه